21.3.16

Dijital Pazarlama ve Reklam | Başlangıç


 
        Özellikle Start-up İstanbul ve benzeri Facebook gruplarında yeni girişimcilerin, E-ticarete yeni başlayacakların "Nasıl bir reklam çalışması yapabilirim?", "Reklam ve SEO için ne kadar bütçe ayırmalıyım?" gibi sorularını sık görmeye başladık. Yorumlarda herkes her ne kadar yardımcı olmaya çalışsa da, tek sayfada toplanmış bir bilgi kaynağına ulaşılamadığı kanısına vararak, yardımcı olmak adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.

          Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, herkesin verdiği tavsiyeler hem doğru, hem de yanlıştır. Doğrudur, çünkü tavsiye edilen yöntemlerin hiçbirinde günümüz dijital pazarlama yöntemlerinin kapsamına girmeyen bir önerme görmedim. Yanlıştır, çünkü reklam ve seo çalışması pazara, ürüne, hedef kitleye, anahtar kelimelere, bu kelimelerin rekabet düzeyine, aranma hacmine ve pazardaki rakiplerin konumuna bağlıdır. Aslında bu kriterleri artırmak mümkün ancak anlaşılması için kısa ve öz geçmeye çalışıyorum.

          Bu bağlamda rahatlıkla söyleyebilirim ki, gelen tavsiyeleri değerlendirin, ancak uygulamayın. Muayene olmadan ezbere ilaç alamazsınız. Peki nereden başlamalı? Reklam ve Seo, ikisi de bütçe isteyen önemli çalışmalar.

          Buraya dikkat edelim, tabii ki bir hizmet ya da ürün sunan bir firma olarak, hedef kitlenize internet ve sosyal medya üzerinden ulaşmanız mümkün. Ancak her hedef kitle, her sosyal mecrayı kullanmıyor olabilir. Bu nedenle, önce hangi alanlarda yoğunlaşmanız gerektiğini tespit edin. İyi bir araştırmayla beraber, rakiplerinizin de nerelerde aktif olduğunu yakından takip edin. Bu takip, tek seferlik bir araştırmadan ziyade, düzenli olarak izleme şeklinde olmalı. Hedef kitlenin ve rakiplerin kullandığı mecraların tespitinden sonra, bütçeniz doğrultusunda o mecralarda reklam çalışmasına başlayın. Sosyal medyada reklamların doğru hedeflenmesi, hem performans açısından, hem de bütçe açısından hayli önemlidir. Mesela aylık reklam bütçenizin tamamını tek kampanyaya ayırmaktansa, birbirine paralel farklı birkaç kampanya düzenleyerek reklamınızı yayına verebilirsiniz. Akabinde yapmanız gereken, erişimin ve reklama gösterilen ilginin ölçülmesi. Tabii burada işin uzmanlık kısmı girmekte. Bu nedenle size tavsiyem, gerçekten internet reklamcılığı konusuna hakim olmanız ya da bir ajansla doğrudan ya da danışmanlık alarak çalışmanız.

          Kendi adıma, internette görmemem gereken, bahsi geçen firmaların hedef kitlesine dahil olmadığım halde karşıma çıkan reklamlarla sık karşılaşıyorum. Yanlış yapılmış hedeflemeler, çar-çur edilen bütçeler gerçekten azımsanmayacak oranlarda.


        SEO konusuna gelince. Bugün dijital pazarlama sektöründe zannediyorum ki en çok suistimal edilen konu SEO. Özellikle popülerliği ve getirisinin çok yüksek olduğu kanısına varan herkes SEO hakkında yazıp çizmeye başlamış. Bu hem müşterileri, hem de bu sektörde işini hakkıyla yapan ajansları töhmet altında bırakmakta. "Sitenizi uçuruyoruz!", "Şu kadar paraya şu kadar backlink!".

        Bakınız, bu konuda verebileceğim en doğru tavsiye, yine ya kendiniz bu işi doğru adresten doğru şekilde öğrenin, ya da sekörde bilinen, adam aklıllı referans verebilen ajansları tercih edin. Ajansın gösterdiği referansları da muhakkak irdeleyip FAYDALI ve KALICI hizmet alabileceğinizden emin olun, teyit edin. Maalesef bugün birçok ajans/freelance çalışan, teklif yolladığı firmaları, basit bir logo yaptığı siteyi bile referans listesini kabartmak için kullanabiliyor.

        SEO için ayrılacak bütçeye gelince, tahmin edeceğiniz gibi anahtar kelime sayınıza ve bu kelimelerin rekabet gücüne göre bir çalışma stratejisi belirlenecek. Bu stratejiye ve verilecek emeğe göre de bir fiyat çıkacaktır. Zaten bir SEO ajansı ile anlaşacaksanız, gerekli bütçeyi onlar sizden talep edecektir; sizin SEO için ayıracağınız bütçeyi kafadan belirleme lüksünüz olmayacaktır.

          Kısacası, pazarlama, reklam, satış ve seo odağında bakarsak, ayda 1000 TL bütçe de ayırabilirsiniz, 30000 TL de. Önemli olan, bu çalışmadan elde edeceğiniz geri dönüşün sizi tatmin edip etmeyeceğidir. Verimli bir çalışma ile sadece 1000 TL bütçe ayırarak beklentinizin çok üzerinde geri dönüş alabileceğiniz gibi, 30000 TL gibi bir bütçeyle de başarısız kampanyalara imza atabilirsiniz.


         Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz, reklam, pazarlama ve seo konularında bir bilene danışmakta her zaman fayda vardır. Emin olun bir uzmana/ajansa ödeme yapmaktan kaçınırken, daha ciddi maddi kayıplara uğrayabilir; hatta bilinçsiz alınan kararlarla marka itibarına zarar vermeniz mümkün. İşler çığırından çıkmadan, yolun an başında doğru kararlar vermek sizin elinizde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Disqus Shortname